Taekwondo
Τι είναι το Tae Kwon Do
Το Tae Kwon Do είναι και άθλημα και πολεμική τέχνη. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στη μεν πολεμική τέχνη απλά δεν υπάρχουν κανόνες, ενώ σαν άθλημα υπάρχει ένα πλήθος κανονισμών προκειμένου να διασφαλιστεί η σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Διαιτητής και κριτές φροντίζουν έτσι ώστε οι αγώνες να γίνονται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον.
Η λέξη Tae Kwon Do σημαίνει κυριολεκτικά “η τέχνη των γροθιών και των λακτισμάτων”. Οι τρεις λέξεις ξεχωριστά σημαίνουν:
- Tae: Πόδι ή κτύπημα με το πόδι
- Kwon: Χέρι ή χτύπημα με το χέρι και
- Do: Τέχνη, τρόπος, δρόμος, φιλοσοφία, πνεύμα. Είναι ένας όρος όπου θα πρέπει ο ενασχολούμενος με το Tae Kwon Do να δώσει ιδιαίτερη σημασία και ο δάσκαλος του ιδιαίτερη βαρύτητα. Το Ντό, αντιπροσωπεύει το σημείο από το οποίο ξεκινά και το σημείο στο οποίο οδηγεί και καταλήγει η εκμάθηση του Tae Kwon Do. Περικλείει τις αρχές και τη φιλοσοφία της πολεμικής τέχνης αλλά και τα ιδεώδη του αθλήματος. Αντιπροσωπεύει τα πνευματικά εφόδια που κατακτούμε βαδίζοντας το δρόμο της γνώσης μέσα από τη σκληρή και πειθαρχημένη προπόνηση του σώματος αλλά και του μυαλού. Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες για τη σημασία της λέξης αυτής αλλά ας κρατήσουμε ότι είναι ο,τι πιο σημαντικό κατακτούμε μέσα από την ενασχόληση μας με το Tae Kwon Do.
Το Tae Kwon Do αποτελείται από ένα σύνολο κινήσεων, τεχνικών και συνδυασμών αυτών. Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συνθετικά μέρη του είναι τα εξής:
- Τις φόρμες (πούμσε): Είναι συνδιασμοί κινήσεων έναντι φανταστικών αντιπάλων.
- Τις τεχνικές αυτοάμυνας (χάμπον κυορούγκι): Είναι συνδιασμοί τεχνικών μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων αθλητών
- Τις τεχνικές αγώνων (κυορούγκι): Περιλαμβάνει μονομαχίες μεταξύ αθλητών βασισμένες σε κανονισμούς.
- Αλλες τεχνικές: Είναι το σύνολο των τεχνικών με όπλα, τα σπασίματα (κυόπκα), οι τεχνικές επιδείξεως κτλ οι οποίες ολοκληρώνουν το Tae Kwon Do.
Η ιστορία του Tae Kwon Do
Το Tae Kwon Do είναι μια Κορεάτικη μορφή πολεμικής τέχνης. Δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε όπως και οι υπόλοιπες ένοπλες και άοπλες πολεμικές τέχνες με σκοπό την επιβίωση, την αυτοάμυνα και την ψυχαγωγία.
Οι απαρχές του Tae Kwon Do χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας της Κορέας. Εκεί, κάπου στα μέσα του 2ου μ. Χ αιώνα, σε ένα από τα τρία βασίλεια της Κορεάτικης χερσονήσου, το Κογκουρυό, οργανώθηκε ένα σώμα επίλεκτων πολεμιστών όπου μέρος της εκπαίδευσης τους αποτελούσε και η εξάσκηση σε μεθόδους άοπλης μάχης, οι οποίες ονομάστηκαν Σουμπάκ. Αργότερα, η τέχνη του Σουμπάκ διαδόθηκε και στα άλλα βασίλεια και κάπου στα μέσα του 6ου αιώνα δημιουργήθηκε ένα άλλο σώμα εκλεκτών νέων από τις τάξεις των πολεμιστών, των ευγενών και των βασιλέων, οι χουάρανγκ. Τα μέλη των χουάρανγκ, επιλέγονταν ύστερα από διαγωνισμό και ζούσαν ομαδικά, ακολουθώντας αυστηρή και σκληρή εκπαίδευση, τόσο πνευματική όσο και σωματική. Εξασκούνταν στο σουμπάκ (την άοπλη μέθοδο μάχης), την πάλη, την τοξοβολία, την ιππασία και σε άλλες ένοπλες πολεμικές τέχνες. Οι χουάρανγκ συνέβαλλαν στη ένωση της Κορεάτικης χερσονήσου το 668 μ. Χ.
Τα κατοπινά χρόνια ακολούθησε η δυναστεία Σίλλα και εν συνεχεία η δυναστεία Κορύο (918-1392 μ. Χ.) στην οποία οφείλει καταρχάς η χώρα το όνομα της. Την περίοδο αυτή άνθισαν οι πολεμικές τέχνες στην Κορέα με κύριο εκπρόσωπο τους την τέχνη του σουμπάκ. Αποτελούσε μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης και εφόδιο προαγωγής σε ανώτερα αξιώματα. Τα χρόνια περνούν και περί τα τέλη του 18ου αιώνα το σουμπάκ μετονομάζεται σε ταεκκυόν (taekkyon).
Την περίοδο 1910 έως και 1945 η Κορέα βρίσκεται υπό Ιαπωνική κατοχή και απαγόρευση της κορεάτικης γλώσσας, λογοτεχνίας αλλά και άσκησης σε πολεμικές τέχνες. Η αλήθεια είναι ότι οι Ιάπωνες προσπάθησαν να στρέψουν τους Κορεάτες στις Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες του κέντο, τζούντο και καράτε με μικρή επιτυχία. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ιδρύονται οι πρώτες σχολές πολεμικών τεχνών όπου ανθούν μέχρι το 1950 όπου ξεσπά εμφύλιος πόλεμος στην Κορέα και μέχρι το 1953 υπάρχει μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη των σχολών αυτών. Μετά τον εμφύλιο, συνέρχονται οι μεγάλοι δάσκαλοι των πολεμικών τεχνών των διαφόρων σχολών και αποφασίζουν την ενοποίηση και δημιουργία μιας νέας πολεμικής τέχνης με το όνομα Tae Kwon Do. Το όνομα προτείνεται από τον στρατηγό Τσόϊ Χονγκ Χι (1918-2002) ο οποίος θα αγωνισθεί τα κατοπινά χρόνια για την ανάπτυξη και εξάπλωση του Tae Kwon Do, τόσο εντός, όσο και εκτός της Κορέας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, διάφοροι νεωτεριστές του Tae Kwon Do, προτείνουν την αθλητικοποίηση του, θεσπίζονται αγωνιστικοί κανόνες και προστατευτικός εξοπλισμός και έτσι ως άθλημα πλέον, εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών της ανώτερης και ανώτατης βαθμίδας. Τα επόμενα χρόνια διεξάγονται και τα πρώτα πρωταθλήματα και το 1971 ιδρύεται η Κορεάτικη Ένωση Tae Kwon Do και χτίζεται το κεντρικό κτήριο της (Κουκκιβόν) το οποίο έκτοτε αποτελεί το αρχηγείο του Tae Kwon Do παγκοσμίως.
Το 1973, ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Tae Kwon Do (World Tae Kwon Do Federation) και διεξάγονται στη Σεούλ οι πρώτοι παγκόσμιοι αγώνες. Το 1980 να γνωρίζεται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως άθλημα και το 1988 στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ και του 1992 στη Βαρκελώνη μετέχει ως άθλημα επιδείξεως. Για πρώτη φορά μετέχει ως επίσημο άθλημα σε Ολυμπιακούς αγώνες το 2000 στο Σύδνεϋ. Σήμερα, το Tae Kwon Do, θεωρείται το δημοφιλέστερο άθλημα πολεμικών τεχνών παγκοσμίως με περισσότερους από 70.000.000 ασκούμενους, από τους οποίους οι 18.000.000 είναι αθλητές σε 190 χώρες. Το Tae Kwon Do στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Ομοσπονδία Tae Kwon Do (ΕΛ.Ο.Τ.) η οποία ιδρύθηκε το 1987 και αριθμεί σε πάνω από 500 συλλόγους μέλη και 45.000 αθλητές. Διδάσκεται σε πανεπιστήμια φυσικής αγωγής και έχει προσφέρει πολλές διακρίσεις στη χώρα.
Οι αρχές του Tae Kwon Do
Η επιτυχία ή αποτυχία της εκπαίδευσης στο Taekwon-Do εξαρτάται κυρίως από το πώς κανείς τηρεί και εφαρμόζει τις αρχές του Taekwon-Do, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν ως καθοδηγητές για όλους τους σοβαρούς μαθητές της τέχνης αυτής. Οι αρχές του Tae Kwon Do, όπως τις κατέγραψε ο ιδρυτής του, Στρατηγός Choi Hong Hi και αποτύπωσε στην εγκυκλοπαίδεια του Tae Kwon Do, είναι οι εξής:
- Ευγένεια (Ye Ui): Η ευγένεια αποτελεί άγραφο κανόνα που μας κληροδότησαν οι αρχαίοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας σαν μέσο για τη φώτιση των ανθρώπινων όντων, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινωνία αρμονική.
- Ακεραιότητα (Yom Chi): Πρέπει κανείς να μπορεί να καθορίσει το σωστό και το λάθος και να έχει τη συνείδηση, αν κάνει λάθος, να αισθανθεί ενοχή.
- Επιμονή (In Nae): Σίγουρα, το πιθανότερο είναι πως η ευτυχία και η ευημερία θα έρθουν στον υπομονετικό άνθρωπο. Για να επιτύχουμε κάτι, είτε πρόκειται για ανώτερο πτυχίο είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να βάλουμε το στόχο μας και ύστερα να επιμένουμε συνεχώς.
- Αυτοέλεγχος (Guk Gi): Αυτή η αρχή είναι εξαιρετικά σημαντική , ως προς το πώς συμπεριφέρεται κανείς είτε στον ελεύθερο φιλικό αγώνα είτε στις προσωπικές του υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε φιλικό αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το μαθητή όσο και για τον αντίπαλο. Σύμφωνα με το Λάο-Τζου «ο όρος δυνατότερος αφορά περισσότερο αυτόν που νικά τον εαυτό του και λιγότερο κάποιον άλλον».
- Ακατάβλητο Πνεύμα (Baekjul Boolgool): Ο σοβαρός μαθητής του Taekwon-Do συμπεριφέρεται σε όλες τις περιστάσεις με ταπεινότητα και ειλικρίνεια. Όταν συναντά την αδικία, αντιμετωπίζει τους φιλοπόλεμους χωρίς καθόλου φόβο ή δισταγμό, με ακατάβλητο πνεύμα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο αντίπαλος ή πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός τους.
Ιεραρχία (ζώνες, τάξεις, βαθμοί)
Στο Tae Kwon Do έχει θεσπιστεί ένα σύστημα ιεράρχησης που αποτελείται από 10 τάξεις-ζώνες (κουπ) και 9 βαθμούς (πουμ – νταν). Όλοι οι ασκούμενοι στο Tae Kwon Do ξεκινούν από την άσπρη ζώνη (10ο κουπ). Εν συνεχεία και κατόπιν επιτυχίας σε εξετάσεις με καθορισμένη και διαβαθμισμένη δυσκολία και ύλη, ο ασκούμενος είναι δυνατόν να προβιβασθεί σε ανώτερο κουπ με φθίνουσα αρίθμηση από το 10ο μέχρι και το 1ο που αντιστοιχεί στη μισή μαύρη ζώνη. Κατόπιν οι βαθμοί αλλάζουν από κουπ και γίνονται νταν από τη μαύρη ζώνη 1ο νταν και αύξουσα σειρά, μέχρι και τη μαύρη ζώνη 9ο νταν. Για την μαύρη ζώνη 1ο νταν απαιτούνται 4 έως 6 χρόνια, αναλόγως τον αριθμό των προπονήσεων. Να σημειώσουμε ότι εαν ο ασκούμενος είναι κάτω των 16 ετών και αποκτήσει μαύρη ζώνη τότε τα νταν ονομάζονται πούμ τα οποία μετατρέπονται αυτόματα σε νταν με τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας.
Αρχικά, δεν υπήρχαν χρώματα στις ζώνες. Υπήρχε μόνο η άσπρη και η μαύρη. Επαρατηρείτο το φαινόμενο λοιπόν, πολλοί μαθητές να κουράζονταν να φορούν την άσπρη ζώνη για τέσσερα και πέντε ή και περισσότερα χρόνια, χρόνος που απαιτείτο για την απόκτηση της μαύρης ζώνης και έτσι δημιουργήθηκαν και εντάχθηκαν στο σύστημα και οι έγχρωμες ζώνες, αποδομώντας και ιεραρχώντας την εξέλιξη στο Tae Kwon Do σε μικρότερες χρονικές περιόδους. Η ομορφιά και η απλότητα της αρχικής σκέψης ήταν καθηλωτική: Ολοι οι μαθητές ξεκινούσαν από τη λευκή ζώνη και μέχρι να πάρουν μαύρη ζώνη, δεν την αντικαθιστούσαν και δεν την έπλεναν (αυτό ισχύει και σήμερα, οι ζώνες δεν πλένονται) , οπότε από τις προπονήσεις, τον ιδρώτα και τη σκόνη, η ζώνη άλλαζε χρώμα και γινόταν από μόνη της, από άσπρη, μαύρη. Εν συνεχεία όταν οι μαθητές κατακτούσαν τη μαύρη ζώνη, με το πέρασμα των χρόνων η ζώνη ξέβαφε και … κατέληγε πάλι στο άσπρο χρώμα! Ολα καταλήγουν εκεί από όπου άρχισαν. Η αγνότητα καταλήγει στον τελικό εξαγνισμό. Ο μαθητής γίνεται δάσκαλος και εξακολουθεί να μαθαίνει μέχρι να καταλήξει στην κατάκτηση της ζωής. Μέχρι να κατακτήσει το πνέυμα (Ντό) του Tae Kwon Do.
Ο εκμοντερνισμός του συστήματος, με την εισαγωγή των ζωνών πριν την μαύρη ζώνη δημιούργησε τις τάξεις (έγχρωμες ζώνες). Αποτελούν ένα προπαρασκευαστικό στάδιο κατά το οποίο οι ασκούμενοι μαθαίνουν το «αλφαβητάριο» του Tae Kwon Do, τις βασικές εκείνες γνώσεις έτσι ώστε να μπορέσουν αργότερα να σπουδάσουν ως μαύρες ζώνες την πραγματική τέχνη. Ετσι λοιπόν, η στιγμή της πραγματικής εισόδου, της ουσιαστικής εκκίνησης στο Tae Kwon Do θεωρείται η απόκτηση του 1ου νταν. Η περίοδος των εγχρώμων ζωνών θεωρείται προπαρασκευατική περίοδος, ενώ η απόκτηση της μαύρης ζώνης σαν την απαρχή της εκμάθησης της πολεμικής τέχνης. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την αντιστοιχία κουπ-ζωνών καθώς και το συμβολισμό τους.
Κατάταξη (κούπ/ντάν) | Ζώνη | Συμβολισμός |
---|---|---|
10ο κουπ | άσπρη | Συμβολίζει την αγνότητα καθώς ο αρχάριος μαθητής δεν έχει προηγούμενη γνώση του Tae Kwon Do. |
9ο κουπ | μισή κίτρινη | |
8ο κουπ | κίτρινη | Συμβολίζει τη γη από την οποία φυτρώνει ο βλαστός του φυτού. Σε αυτό το στάδιο θεμελιώνονται οι αρχές του Tae Kwon Do. |
7ο κουπ | μισή πράσινη | |
6ο κουπ | πράσινη | Συμβολίζει την ανάπτυξη του φυτού. Σε αυτό το στάδιο ξεκινά η ανάπτυξη της ικανότητας του μαθητή του Tae Kwon Do. |
5ο κουπ | μισή μπλέ | |
4ο κουπ | μπλέ | Συμβολίζει τον ουρανό προς τον στρέφεται το φυτό και το οποίο μεγαλώνοντας μετατρέπεται σε δέντρο. Στο στάδιο αυτό, η εξάσκηση στο Tae Kwon Do αναπτύσσεται με σκοπό ο ασκούμενος να αποκτήσει γερές και βαθιές ρίζες. |
3ο κουπ | μισή κόκκινη | |
2ο κουπ | κόκκινη | Συμβολίζει κίνδυνο και εφιστά την προσοχή στο μαθητή έτσι ώστε να έχει αυτοσυγκράτηση όσο και να προειδοποιεί τον αντίπαλο του. |
1ο κουπ | μισή μαύρη | |
1ο νταν – 9ο νταν | μαύρη | Το αντίθετο του λευκού. Συμβολίζει την ωριμότητα και την προχωρημένη γνώση του Tae Kwon Do. Συμβολίζει επίσης την τόλμη και το θάρρος αυτού που τη φοράει. |
Οι βαθμοί από 1ο έως 9ο ντάν χωρίζονται σε τρεις ομάδες των τριών βαθμών. Έτσι λοιπόν:
- οι κάτοχοι 1ου, 2ου και 3ου νταν θεωρείται ότι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο στο επίπεδο των νταν και είναι «αρχάριοι».
- οι κάτοχοι 4ου, 5ου και 6ου νταν θεωρούνται οι Masters και δεν επιτρέπεται πλέον να συμμετέχουν σε αγώνες. Αγωνίζονται κυρίως για την διάδοση του Tae Kwon Do. Για την απόκτηση του 4ου νταν και πάνω, απαιτείται ο ασκούμενος να έχει σημπληρώσει το 30ο έτος της ηλικίας του έτσι ώστε να είναι πνευματικά και ψυχικά ολοκληρωμένος και να έχει ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση.
- οι κάτοχοι 7ου, 8ου και 9ου νταν θεωρούνται οι Ελίτ της πολεμικής τέχνης, οι Grand Masters.
Εθιμοτυπικό και κανόνες σωστής συμπεριφοράς
- Έγκαιρη προσέλευση στην προπόνηση
- Κατά την έναρξη και λήξη της προπόνησης ο ασκούμενος υποκλίνεται σε ένδειξη σεβασμού προς τις σημαίες
- Κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο άσκησης ο ασκούμενος υποκλίνεται προς τις σημαίες.
- Το Dobok (στολή) του ασκούμενου πρέπει να είναι πάντα καθαρό
- Τα πόδια και τα χέρια πρέπει να είναι πάντα καθαρά, όπως επίσης τα νύχια να είναι κομμένα.
- Κατά την ώρα της άσκησης δεν επιτρέπονται κοσμήματα, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια κτλ.
- Ο ασκούμενος δεν πίνει , δεν τρώει, δεν μασάει τσίχλα όσο βρίσκεται στη σχολή.
- Δεν μιλάει, εκτός αν αυτό είναι απαραίτητο. Σε περίπτωση που απευθύνεται στον εκπαιδευτή, περιμένει πρώτα να πάρει άδεια για να μιλήσει.
Πούμσε (Σκιαμαχία)
Τα πούμσε είναι συνδιασμοί αμυντικών και επιθετικών τεχνικών οι οποίες εκτελούνται εναντίον φανταστικών αντιπάλων, εξ’ ου και η ονομασία «σκιαμαχία». Οι τεχνικές αυτές εκτελούνται με βάση κάποιους άξονες ή/και σημεία αναφοράς και προς κάθε κατεύθυνση. Ο σκοπός εξάσκησης στα πούμσε, πέραν του τυπικού μιας και αποτελούν κομάτι της ύλης που κάθε εξεταζόμενονος πρέπει να κατέχει για να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ζώνη, είναι η βελτίωση σε ένα σύνολο σημείων του ασκουμένου.
Τα σημεία αυτά είναι:
- Τεχνική,
- Αναπνοή,
- Ισσοροπία,
- Αρμονία,
- Αυτοσυγκέντρωση,
- Συγχρονισμός,
- Δύναμη,
- Καλαισθησία στην κίνηση
Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τα πούμσε και τις απαιτήσεις κάθε ζώνης/κουπ σε αυτά. Εδώ θα πρέπει να πούμε οτι αν και ο αρχικός καθορισμός ήταν όπως παρακάτω, επειδή πολλά παιδιά πλεον ασχολούνται με το άθλημα, είθισται να εξετάζονται για το 1ο πούμσε όταν δίνουν για μισή πράσινη (7ο κουπ), με αποτέλεσμα τελικά να έχει καθιερωθεί η εξέταση του 8ου πούμσε (παλ-τζανκγ) στη μαύρη ζώνη 1ο νταν.
Ονομασία | Κατάταξη (κούπ/ντάν) | Ζώνη | Αριθμός κινήσεων | Συμβολισμός |
---|---|---|---|---|
Τέγκουκ Ιλ-τζανκ | 8ο κουπ | κίτρινη | 18 | «Ουρανός». Ο Ουρανός φέρνει βροχή, αέρα, ήλιο. Αρχή-Δημιουργία |
Τέγκουκ Ιι-τζανκ | 7ο κουπ | μισή πράσινη | 18 | «Χαρά-ευδιαθεσία». Ο άνθρωπος που είναι ευδιάθετος, φέρνει σιγουριά και ευημερία σε αυτόν και στους γύρω του |
Τέγκουκ Σαμ-τζανκ | 6ο κουπ | πράσινη | 20 | «Φωτιά». Σύμβολο δύναμης αλλά και λειτουργικότητας. Φέρνει τη ζεστασιά και διώχνει το φόβο και το σκοτάδι. Η φωτιά που έχει μέσα του κάθε ανθρωπος πρέπει να υπηρετεί το καλό και όχι το κακό. |
Τέγκουκ Σα-τζανκ | 5ο κουπ | μισή μπλέ | 20 | «Κεραυνός». Δηλώνει εξουσία και δύναμη αλλά συνάμα και φόβο. Αποφασιστική αντιμετώπιση της ζωής και των κινδύνων της. |
Τέγκουκ Ο-τζανκ | 4ο κουπ | μπλέ | 20 | «Ανεμος». Δημιουργία αλλά και καταστροφή. |
Τέγκουκ Γιούκ-τζανκ | 3ο κουπ | μισή κόκκινη | 19 | «Νερό». Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Η ροή των κινήσεων συμβολίζει εναλλαγές, δύναμη, ευλυγισία. |
Τέγκουκ Τσίλ-τζανκ | 2ο κουπ | κόκκινη | 25 | «Βουνό». Σταθερότητα, ηρεμία. |
Τέγκουκ Παλ-τζανκ | 1ο κουπ | μισή μαύρη | 27 | «Γη». Ωριμότητα, ήρεμη δύναμη και αρμονία. |
Κορύο | 1ο νταν | μαύρη | 30 | Αρχαία δυναστεία της Κορέας στην οποία οφείλει η χώρα το όνομα της. Συμβολίζει τη θέληση του λαού, την τόλμη και αποφασιστηκότητα του να απελευθερωθεί. |
Κούμγκανγκ | 2ο νταν | μαύρη | 27 | «Διαμάντι». Καθαρό, δυνατό αύθραυστο. |
Τέμπακ | 3ο νταν | μαύρη | 26 | «Λάμψη». |
Πυονγκγουόν | 4ο νταν | μαύρη | 25 | «Πεδιάδα». Γονιμότητα, ειρηνική ζωή. |
Σιπτζίν | 5ο νταν | μαύρη | 31 | «Αέναη εξέλιξη». Μακροβιότητα |
Τζιτέε | 6ο νταν | μαύρη | 28 | «Ανθρωπος» |
Τσονκβόν | 7ο νταν | μαύρη | 27 | «Ουράνια δύναμη» |
Χανσού | 8ο νταν | μαύρη | 27 | «Νερό» |
Ίλυο | 9ο νταν | μαύρη | 23 | «Ενωση». Ενωση και αρμονία της ψυχής και του σώματος. Ο απώτερος σκοπός του Tae Kwon Do. |
Η στολή του Tae Kwon Do (Dobok)
Κάθε ασκούμενος οφείλει να φορά κατά τη διάρκεια της προπόνησης μια στολή, φόρμα, που είναι ειδικά κατασκευασμένη για τις απαιτήσεις του Tae Kwon Do. Δίνει αισθητική και ομοιομορφία καθώς εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Είναι κατασκευασμένη από ελαφρό αλλά ανθεκτικό ύφασμα το το οποίο δίνει ευελιξία στις κινήσεις, βοηθά την αναπνοή του σώματος και προστατεύει από μικροτραυματισμούς. Επίσης πρσδίδει την απαραίτητη ομοιομορφία σε όλους τους μαθητές ασκούμενους μιας και στο χώρο της σχολής όλοι είναι ίσοι μεταξύ τους, χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φυλής, οικονομικής κατάστασης, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων κτλ. Αυτό το οποίο ξεχωρίζει τους μαθητές είναι το χρώμα της ζώνης που καταδικνύει τον κόπο, τις αμέτρητες ώρες προπόνησης αλλά και τα απαραίτητα ψυχικά και πνευματικά προσόντα που έχει ο μαθητής που τη φορά. Το χρώμα της στολής του Tae Kwon Do είναι άσπρο. Δεν αντικαθίσταται από άλλα χρώματα ή άλλες στολές, φόρμες γυμναστικής κτλ. Ο ασκούμενος οφείλει να τη διατηρεί πάντα καθαρή διότι αποτελεί για αυτόν το σπίτι μέσα στο οποίο κατοικεί το σώμα του, αγωνίζετια και προοδεύει σε όλη τη διάρκεια ενασχόλησής του με το Tae Kwon Do.