Παιδί και Tae Kwon Do

Αθλητισμός και παιδί

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p1.1Παλαιότερα τα παιδιά συνήθιζαν να παίζουν σε αλάνες που υπήρχαν σε κάθε γειτονιά και έτσι είχαν καθημερινά την ευκαιρία να εξωτερικεύουν την ενέργειά τους και να εκτονώνονται. Στις σημερινές πόλεις στις οποίες ζούμε, οι ευκαιρίες για παιχνίδι έχουν μειωθεί δραματικά με τα παιδιά στον λίγο ελεύθερο χρόνο που τους απομένει μεταξύ σχολείου, διαβάσματος και φροντιστηρίου, να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή. Ο αθλητισμός λοιπόν, είναι μια δραστηριότητα που κατά κάποιο τρόπο έχει υποκαταστήσει το παιχνίδι στη γειτονιά.

Η προσχολική ηλικία είναι μια καλή περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί να αθλείται. Η άθληση όμως γίνεται απαραίτητη όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο και είναι υποχρεωμένο να μένει για πολλές ώρες καθιστό, συσσωρεύοντας έτσι πολλή ενέργεια την οποία πρέπει να εκτονώσει σε κάποια δραστηριότητα.

Συνοπτικά, τα οφέλη του αθλητισμού θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα εξής:

 • Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ομαλή φυσική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.
 • Με τον αθλητισμό το παιδί μπαίνει στην νοοτροπία ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τον οποίο είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει και στην μετέπειτα ζωή του.
 • Ο αθλητισμός προσφέρει στα παιδιά υγιή πρότυπα συμπεριφοράς. Αυτού του είδους τα πρότυπα είναι πολύ πιθανό να κρατήσουν το παιδί μακριά από το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, στην δύσκολη περίοδο της εφηβείας.
 • Μέσα από τον αθλητισμό το παιδί κοινωνικοποιείται, μαθαίνει τις δυνατότητές του και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του.
 • Μαθαίνει να πειθαρχεί στους κανόνες του αθλήματος που έχει επιλέξει, καθώς και να αποδέχεται την ήττα.
 • Ο αθλητισμός μαθαίνει στα παιδιά να έχουν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους και να μην σπαταλούν τον καιρό τους άσκοπα. Η οργάνωση και οι κανόνες δεν υπάρχουν μόνο κατά την ώρα της προπόνησης αλλά γενικότερα στην ζωή ενός αθλητή.
 • Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω όμως, ο αθλητισμός δίνει ένα από τα σπουδαιότερα μαθήματα στο παιδί: Κάθε τι που αποκτούμε στην ζωή, το αποκτούμε με αγώνα. Αγωνιζόμαστε σήμερα για να αποκτήσουμε αύριο. Και κάθε στόχος που κατακτούμε μας δίνει θάρρος αλλά και ενθουσιασμό για να προχωρήσουμε στον επόμενο.

Οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν:

 • Να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή του αθλήματος. Δεν πρέπει να «φορτώνουν» το παιδί με τις δικές τους επιθυμίες. Πρέπει να αφήνουν το παιδί να επιλέγει μόνο του με ποιο άθλημα θα ασχοληθεί σύμφωνα με το τι του αρέσει και φυσικά με τις δυνατότητές του.
 • Να μην γίνονται πιεστικοί σχετικά με την απόδοση του παιδιού τους και να είναι δίπλα του στις ευχάριστες αλλά και στις δυσάρεστες στιγμές.
 • Καλό είναι πριν ξεκινήσει το παιδί να αθλείται να γίνει κάποιος προληπτικός έλεγχος ακόμη και αν η άσκηση γίνεται παροδικά.

 

Πολεμικές Τέχνες και παιδί

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p2.1Οι πολεμικές τέχνες έχουν τις ρίζες τους στην Ασία. Ξεκίνησαν από την ανάγκη του ανθρώπου να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένεια του και την περιουσία του. Η ενασχόληση του παιδιού με μια πολεμική τέχνη και μάλιστα από νεαρή ηλικία έχει πάρα πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα. Αρκεί βέβαια να γίνεται με σωστό τρόπο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει καταρχήν ο δάσκαλος αλλά και ο γονιός.

Η πολεμική τέχνη διδάσκει στο παιδί πειθαρχία και αυτοέλεγχο. Ο μαθητής μαθαίνει να εκτιμάει την ηλικία, την πείρα και την εμπειρία. Σέβεται εκείνον που ξέρει περισσότερα απ’ αυτόν. Η πολεμική τέχνη δίνει στόχους οι οποίοι σταδιακά επιτυγχάνονται και έτσι χτίζεται ο αυτοσεβασμός. Όταν ένας άνθρωπος νιώθει ικανός και σιγά-σιγά κατακτά στόχους τότε μπορεί να νιώσει σεβασμό για τον εαυτό του. Τα πλεονεκτήματα όμως των πολεμικών τεχνών δεν σταματούν εδώ. Ο μαθητής διδάσκεται πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του, μαθαίνει αυτοσυγκέντρωση και αποκτά σωματική ευεξία. Φυσικά, οι πολεμικές τέχνες δεν συνίστανται μόνο για παιδιά. Όλοι έχουμε την ανάγκη να εκτονώσουμε την ενέργειά μας, γιατί είναι κάτι που μας ηρεμεί και μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε πολύ εύκολα μέσω κάποιας πολεμικής τέχνης.

Πολλοί γονείς έχουν τις συνηθισμένες ανησυχίες, όπως ότι το παιδί τους μπορεί να γίνει επιθετικό ή να τραυματιστεί. Οι ανησυχίες όμως αυτές είναι αβάσιμες. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να γίνει επιθετικό ή να τραυματιστεί κάνοντας μια πολεμική τέχνη όταν ξέρει γιατί την κάνει, όταν ξέρει τον σκοπό της. Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι πρόκειται για τέχνη όπως η ζωγραφική και η μουσική. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το πραγματικό νόημα των πολεμικών τεχνών είναι πολύ ήρεμοι άνθρωποι και χρησιμοποιούν την τέχνη τους μόνο σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, όταν πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους. Σημαντικό ρόλο όμως στο αν το παιδί θα τα αντιληφθεί όλα αυτά, παίζει ο δάσκαλος.

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p2.2Όπως στην ζωή μας τίποτα δεν είναι το ίδιο με το άλλο, έτσι συμβαίνει και με τις σχολές πολεμικών τεχνών. Η ευθύνη φυσικά για την επιλογή του κατάλληλου δασκάλου πέφτει στον γονιό. Κριτήρια όπως αν η σχολή είναι κοντά στο σπίτι μας ή αν έχει πιο οικονομικές τιμές δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Είναι βασικό ο δάσκαλος που θα ασχοληθεί με το παιδί μας να το βοηθήσει να καταλάβει το πραγματικό νόημα της πολεμικής τέχνης. Έτσι, μέσα από την ανάπτυξη κάποιας συζήτησης με τον δάσκαλο καθώς και από την παρακολούθηση του μαθήματος μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα. Ας πούμε αν το μάθημα διεξάγεται ευχάριστα, αν επικρατεί ήρεμο κλίμα και γίνεται με σεβασμό προς τους μαθητές και τα παιδιά είναι χαρούμενα, αυτό σημαίνει ότι πληρούνται κάποια βασικά στοιχεία. Παιδιά που εκπέμπουν αρνητική ενέργεια, βιαιότητα και δεν ελέγχουν τον εαυτό τους σημαίνει ότι κάτι δεν έχουν διδαχθεί σωστά, δεν κάνουν τέχνη.

Τέλος, κάτι άλλο που είναι σημαντικό να επισημάνουμε είναι σχετικά με τα κορίτσια. Ενώ έχουμε την τάση να τα σπρώχνουμε σε άλλες δραστηριότητες, όπως χορός, μπαλέτο και κολύμβηση, πρέπει να τονίσουμε ότι και οι πολεμικές τέχνες αποτελούν μια καλή επιλογή. Η φυσική ευελιξία ενός κοριτσιού είναι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με ένα αγόρι της ίδιας ηλικίας. Κατά συνέπεια, αυτό είναι ένα συν για την αυτοπεποίθησή τους, καθώς σε μερικές τέχνες η δύναμη δεν είναι τόσο σημαντική. Επιπλέον, οι τεχνικές που διδάσκονται μέσω των πολεμικών τεχνών μπορούν να βοηθήσουν ένα κορίτσι να αποφύγει μια πιθανή επίθεση και να προστατέψει τον εαυτό του.

 

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει πολεμικές τέχνες;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p3.1Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες είναι σχετική. Κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και να κρίνεται, από τον προπονητή, ο οποίος μετά το δεύτερο με τρίτο μάθημα μπορεί να καταλάβει αν είναι σε θέση να ξεκινήσει να προπονείται. Μια ενδεικτική ηλικία είναι η ηλικία των 4 με 5 χρόνων. Αρκετά νήπια αυτής τις ηλικίας έχουν αναπτύξει, ανάλογα βέβαια το οικογενειακό τους περιβάλλον, ικανοποιητικό βαθμό αντίληψης και πειθαρχίας ώστε να κρίνονται ικανά να ξεκινήσουν μια πολεμική τέχνη. Βασικό ζητούμενο είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων (ισορροπία, αντίληψη του χώρου και της απόστασης, συγχρονισμός κινήσεων κ.α), η «άθληση» με την ευρύτερη έννοια προετοιμασίας μέσα από το παιχνίδι και ενδιαφέρουσες για το παιδί δραστηριότητες.

 

 

Τι προσφέρει σε ένα παιδί η ενασχόλησή του με το Tae Kwon Do;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p4.1Τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί με την ενασχόλησή του με το Tae Kwon Do είναι πολλά και χωρίζονται σε σωματικά και πνευματικά. Διαφοροποιούνται, κατά ένα μικρό ποσοστό, ανάλογα με την ηλικία του ατόμου αφού οι ανάγκες που έχει ένα νήπιο 4 έως 6 χρόνων είναι διαφορετικές από ένα πιο μεγάλο από 6 έως 10 χρόνων. Για παράδειγμα σε ένα τμήμα από 4-6 χρόνων θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος ,κατά την διάρκεια της προπόνησης, για παιχνίδι.Μελετημένο παιχνίδι που να βελτιώνει την αντίληψη, τον σωματικό έλεγχο, την ισορροπία, τα αντανακλαστικά, την ταχύτητα και πολλά άλλα. Θα έλεγε κανείς ότι η μελετημένη αυτή άσκηση αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα αθλήματα, που μπορεί στο μέλλον να ασχοληθεί ένα άτομο, είτε λέγεται ποδόσφαιρο μπάσκετ βόλεϊ κλπ. Γενικότερα το παιχνίδι είναι μια διαδικασία που βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Τόσο στην πνευματική όσο και στην κινητική-σωματική του υπόσταση. Η προσπάθεια που καταβάλλεται με το παιχνίδι έχει ως στόχο την ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ του παιδιού και την σωματική του διάπλαση. Τα περίπλοκα ζώα μαθαίνουν να παίζουν, και συγκεκριμένα οι πίθηκοι που είναι και τα πιο κοντινά μας διατηρούν όπως και εμείς την ικανότητα και την επιθυμία να παίζουν ακόμα και όταν έχουν ωριμάσει. Το παιχνίδι είναι για το παιδί όπως η εργασία για τον ενήλικα. Βοηθά στην εξέλιξη και την ανάπτυξή του. Η τόνωση της αυτοπεποίθησης είναι ένα βασικό ψυχολογικό όφελος που αποκομίζει ο αθλούμενος. Όσον αφορά τα πνευματικά οφέλη πηγάζουν από τις παρακάτω βασικές αρχές, που καλούνται να υιοθετήσουν και να σέβονται όσοι ασχοληθούν με μια πολεμική τέχνη και συγκεκριμένα με το TAEKWONDO.

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ TAEKWONDO

 1. ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ σε γονείς, δασκάλους, πατρίδα και περιβάλλον.
 2. ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ταπεινότητα, μετριοφροσύνη, δικαιοσύνη)
 3. ΕΠΙΜΟΝΗ (μαχητικότητα , μέχρι τελικής πτώσεως)
 4. ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ (θυμός, οργή, ακραίων συναισθημάτων ο όρος δυνατότερος είναι περισσότερο αυτός που νικάει τον εαυτό του παρά κάποιον άλλον)
 5. ΑΚΑΤΑΒΛΗΤΟ ΠΝΕΥΜΑ (ειλικρίνεια, ταπεινότητα και αντιμετώπιση του αντιπάλου, χωρίς φόβο και δισταγμό, ανεξαρτήτως πόσο δυνατός είναι)

 

ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

 • Καλή φυσική κατάσταση και υγεία
 • Δύναμη και αντοχή στην κούραση και στον πόνο
 • Ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά
 • Ευλυγισία
 • Βελτίωση της σωματικής διάπλασης.

 

Είναι άθλημα που απευθύνεται εξίσου σε αγόρια και κορίτσια;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p5.1Το TAEKWONDO είναι άθλημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί ένα παιδί ανεξαρτήτως φύλου και σωματικής διάπλασης. Αφού βελτιώνει σε κάθε περίπτωση τόσο σε αγόρια όσο και σε κορίτσια:

 • την σωματική διάπλαση
 • την αντίληψη του χώρου και της απόστασης
 • τον συγχρονισμό κινήσεων
 • την αυτοπεποίθηση
 • την μαχητικότητα και τον δυναμισμό

 

Πόσες φορές την εβδομάδα προπόνηση απαιτείται και πόσο διαρκεί;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p6.1Τρεις φορές την εβδομάδα είναι το ελάχιστο, έτσι ώστε να έχουν μια καλή περιοδική εκπαίδευση (η διάρκεια της προπόνησης είναι 1 ώρα). Σε περίπτωση βέβαια που πρόκειται για παιδιά που στοχεύουν σε μια καλή αθλητική πορεία, με πολλές νίκες, τότε θα πρέπει οι προπονήσεις, των συγκεκριμένων παιδιών, να είναι πιο εντατικές και εξειδικευμένες. Οι προπονήσεις παρόλα αυτά δε πρέπει να είναι επίπονες και εξαναγκαστικές αλλά να γίνονται με όρεξη και ενθουσιασμό (το οποίο εμπνέεται από τον προπονητή) , ώστε να προάγεται η συνέπεια μέσω της επιβράβευσης (μέσω ζωνών κτλ).

 

Είναι το Tae Kwon Do βίαιο;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p7.1Η βία είναι γενικά κάτι που πηγάζει από μέσα μας και οι λόγοι για τους οποίους τους εξωτερικεύουμε μπορεί να είναι πολλοί (κυρίως ψυχολογικοί). Δεν σχετίζεται η άσκηση βίας με την γνώση μιας πολεμικής τέχνης, ούτε ευνοείται από αυτήν. Αντίθετα η φύση της προπόνησης βοηθάει το άτομο ελεγχόμενα, να κάνει εκτόνωση και αποσυμφόρηση εσωτερικών εντάσεων (θυμός, οργή, άγχος, λύπη κλπ), που μπορεί να έχει, ώστε να γίνει πιο ήρεμο και να είναι σε θέση να διαχειρίζεται με ψυχραιμία «δύσκολες καταστάσεις» (τσακωμούς, έντονες διαφωνίες, καταστάσεις πανικού κλπ.) Η βία είναι ένα αποτέλεσμα, μια αντίδραση και μια έκφραση. Οι μαχητικές τέχνες προσπαθούν να δαμάσουν τη βία, πολλές φορές με την ίδια τη βία και να την μετασχηματίσουν σε αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα κτλ. Ο ασκούμενος με την πάροδο του χρόνου παλεύει να υπερνικήσει τους φόβους του και να αποκτήσει έναν δυναμισμό, χωρίς να πρέπει να τον αποδείξει σε κάποιον και ειδικά στον εαυτό του. Όσο κι αν φαίνεται ότι εναρμονίζονται οι μαχητικές τέχνες με τη βία ουσιαστικά τις αποστρέφονται. Κι αυτό συμβαίνει αφού όταν κάποιος έχει δεχτεί χτυπήματα στη διάρκεια μιας προπόνησης , βιώνει τον ψυχοσωματικό πόνο και γίνεται πιο δύσκολο να τον προκαλέσει, ο ίδιος σε άλλα άτομα (σε νηπιακές ηλικίες δεν υπάρχει καμία επαφή σώμα με σώμα, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα προστασίας).

 

Πώς διδάσκονται τα παιδιά να μην κάνουν πράξη αυτά που μαθαίνουν στο μάθημα στο σπίτι τους με αντίπαλο τα αδέλφια τους ή τους φίλους τους;

alkimachos-zante-athletic-club-tkd-children-p8.1Πετυχημένος προπονητής είναι αυτός ο οποίος καταφέρνει να εμφυσήσει στους μαθητές του τις αρχές του Tae Kwon Do. Αρχές οι οποίες αφομοιώνονται από τους μαθητές τόσο με πρακτική όσο και με θεωρητική εκπαίδευση μέσω του προφορικού λόγου. Το παιδί από τη στιγμή που εισέρχεται στο χώρο προπόνησης μέχρι που φεύγει από αυτόn, μαθαίνει να υπακούει και να ακολουθεί κάποιους κανόνες οι οποίοι βασίζοντες στις αρχές του Tae Kwon Do. Σε περίπτωση παράβασης κάποιας αρχής ο ασκούμενος υποβάλλεται σε κάποια παραδειγματική τιμωρία. Ο δάσκαλος είναι αυτός ο οποίος κρίνει το μέγεθος της «παράβασης» και καθορίζει την τιμωρία, η οποία μπορεί να είναι σε αρχικό στάδιο μια απλή λεκτική επίπληξη-προειδοποίηση-προσωπική συζήτηση και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, μη συμμόρφωσης, ακόμα και αφαίρεση της ζώνης η οποία αποτελεί έναν δείκτη παλαιότητας, σεβασμού και επιπέδου του ασκούμενου. Το παιδί μαθαίνει να είναι συνεσταλμένο, δίκαιο και να αντιμετωπίζει τη ζωή του υπομονή και ηρεμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία χαρακτήρων όπου δεν συνάδουν με βίαιες συμπεριφορές. Βέβαια, σε νηπιακές ειδικά ηλικίες η άμεση επικοινωνία με τον κηδεμόνα είναι επιτακτική ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού, καταστάσεις βίαιης συμπεριφοράς σε φιλικά και συγγενικά πρόσωπα όταν αυτό διαπιστωθεί.