Hapkido

Τι είναι το Hapkido

alkimachos-zakynthos-hapkido-ideogramΤο Hapkido (Χαπκίντο) είναι η αρχαιότερη κορεάτικη πολεμική τέχνη, που ζωντάνεψε και πάλι στην Κορέα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, αφού στην ουσία οι τεχνικές που διδάσκονται σε μικρούς και μεγάλους προτείνουν έναν εναλλακτικό τρόπο για καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά μας. Το Hapkido συνδυάζει λακτίσματα, χτυπήματα με τα  χέρια, πιέσεις σε σημεία του σώματος και αναπνευστικές ασκήσεις.

Σε ελεύθερη μετάφραση, Hapkido σημαίνει: «ο τρόπος να συγχρονίζεις την εσωτερική σου δύναμη», ή και «η τέχνη της αρμονίας της δύναμης και του πνεύματος». Η λέξη είναι σύνθετη και αποτελείται από τρεις επιμέρους λέξεις όπου η κάθε μια συμβολίζει μια έννοια ή καλύτερα μάλλον, μια ολόκληρη φιλοσοφία:

  • Hap: σημαίνει αρμονία ή συγχρονισμός,
  • Ki: περιγράφει την εσωτερική ενέργεια, το πνεύμα και τη δύναμη (το αντίστοιχο Chi των Κινέζων), πάνω στην οποία έχει στηριχθεί όλη η Ανατολική Θεραπευτική Ιατρική (Γιόγκα, Σιάτσου, Βελονισμός κτλ κτλ) .
  • Do: Τέχνη, τρόπος, δρόμος, φιλοσοφία, πνεύμα.

alkimachos-zakynthos-hapkido-fightΤο Hapkido δεν είναι μόνο πολεμική τέχνη, αλλά τρόπος ζωής, άσκηση του σώματος και ταυτόχρονα άσκηση του πνεύματος, που σε κάνει να ζεις καλύτερα. Η εξάπλωσή του, δείχνει την ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξης για καλύτερη ζωή. Οπως και οι Κινέζοι, οι Κορεάτες πιστεύουν στο γιν και στο γιανγκ. Επίσης πιστεύουν ότι όπως ο χρόνος έχει τέσσερις εποχές και 365 ημέρες έτσι και το σώμα μας έχει αντίστοιχα τέσσερα άκρα και 365 διαφορετικά σημεία πίεσης. Το Hapkido, χρησιμοποιεί στι τεχνικές του πολλά από τα σημεία πίεσης και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι λειτουργεί σαν “φάρμακο” αφού αν σε πονάει για παράδειγμα το κεφάλι ή το στομάχι και πιέσεις το αντίστοιχο σημείο ο πόνος περνάει.

 

Χαρακτηριστικά του Hapkido

 
  • Το Hapkido δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτοπροστασία και σήμερα εξακολουθεί να διδάσκεται στην αυθεντική του μορφή
  • Η διδασκαλία του Hapkido περιλαμβάνει μια τεράστια γκάμα από τεχνικές (3864 βασικές και 10.000 παραλλαγές) κλειδωμάτων, ρίψεων, λακτισμάτων, αναπνευστικών ασκήσεων και χτυπημάτων
  • Το Hapkido δεν απαιτεί σωματική δύναμη, γιατί χρησιμοποιεί τη δύναμη του αντιπάλου
  • Το Hapkido είναι η μοναδική τέχνη στον κόσμο που προσαρμόζεται στον σωματότυπο του κάθε ασκούμενου και με την τέχνη αυτή μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε ενήλικας μέχρι τα βαθειά γεράματα, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα φυσικά και σωματικά προσόντα.
  • Οι τεχνικές του Hapkido είναι ρεαλιστικές, αποτελεσματικές και ταυτόχρονα απόλυτα ασφαλείς. Μπορούν, μάλιστα, να χαρακτηριστούν ακόμη και θεραπευτικές, αφού ενεργοποιούνται και γυμνάζονται “ξεχασμένα” σημεία του ανθρωπίνου σώματος με αποτέλεσμα την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχικής ευεξίας.
  • To Hapkido προσφέρει και πνευματικό έλεγχο. Με την εξάσκηση γίνεται καλύτερο όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα, και έτσι βελτιώνεται ο άνθρωπος στο σύνολό του.
 

Η Ιστορία του Hapkido

alkimachos-zakynthos-hapkido-historyΤο Hapkido εισήχθη στη Κορέα παράλληλα με το Βουδισμό, και οι τεχνικές του ήταν αρχικά γνωστές στους μοναχούς και στις πιο επιφανείς βασιλικές οικογένειες καθώς και στους βασιλικούς ακολούθους, σαν ένα μέσο αυτο-προστασίας, το οποίο μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά, μέσα στους παραπάνω αναφερθέντες κλειστούς κύκλους. Όπως γίνεται αντιληπτό, η τέχνη αυτή δεν ήταν κοινώς γνωστή στις χαμηλότερες τάξεις και γι' αυτό παρανοείται συχνά η προέλευση του Hapkido (ως κινέζικη ή ιαπωνική).

Η πιο ολοκληρωμένη και καταγεγραμμένη ιστορία του Hapkido χρονολογείται από την εποχή των Τριών Βασιλείων (3ος αι. π.Χ.). Ο Βουδισμός έφτασε στην Κίνα από την Ινδία και εισήχθη στην Κορέα το 372 π.Χ. Ο Βουδισμός και το Hapkido έγιναν μαζί τα πιο δημοφιλή σε όλη τη χώρα ανάμεσα στις ανώτερες τάξεις και στους βασιλικούς κύκλους.

Το Hapkido άνθισε στο πέρασμα πολλών δυναστειών μέχρι που έφτασε η εποχή που η απήχησή του ελαττώθηκε, με κύριο λόγο την πτώση του Βουδισμού και την άνοδο του Κομφουκιανισμού. Επειδή ο Κομφουκιανισμός διακατέχεται από ακαδημαϊσμό και περιφρονεί την φυσική δύναμη και τις πολεμικές τέχνες, οδήγησε σε ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, με το Hapkido να χάνει την απήχησή του στον ευρύ λαό και μόλις και μετά βίας να διατηρείται στις συνεχείς προσπάθειες μερικών Δασκάλων, μοναχών και επιφανών οικογενειών, σαν μία μυστική τέχνη αυτοάμυνας.

alkimachos-zakynthos-hapkido-yong-sool-choiΤο Hapkido αναγεννήθηκε από τον πατέρα του Hapkido, Yong Sool Choi (1904 - 1986) ο οποίος το μελέτησε εκτενώς από ηλικίας 9 ετών. O Choi δίδαξε τις τεχνικές σε μερικούς εξέχοντες μαθητές. Αυτοί έκαναν το Hapkido δημοφιλές στην Κορέα, μετά την γιαπωνέζικη κατοχή και τον πόλεμο ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Μετά από την περίοδο αυτή, το Hapkido άρχισε να διαδίδεται και μέσα σε μερικά χρόνια έγινε ευρέως γνωστό όχι μόνο στα στενά όρια του κράτους αλλά και παγκοσμίως, με ένα πρωτοφανή στην ιστορία του ρυθμό εξάπλωσης, με μόνο μέσο τις επιδείξεις από τους μεγαλύτερους Δασκάλους σε όλο τον κόσμο.

alkimachos-zakynthos-hapkido-kwang-sik-myungΔιάδοχος του Yong Sool Choi , υπήρξε ο κορεάτης Kwang Sik Myung, ένας  από τους μεγαλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών στον κόσμο. Είχε διδαχθεί -και διδάξει- κέντο, τζούντο, αϊκίντο και ταεκβοντό, λάτρευε όμως το Hapkido για την αυθεντικότητά του και σ’αυτό κυρίως είχε αφιερώσει τη ζωή του. Εγκατεστημένος από το 1973 στην Αμερική, ο Kwang Sik Myung έγραψε το πρώτο βιβλίο με τις τεχνικές του Hapkido και μερικά από τα καλύτερα κείμενα για τις πολεμικές τέχνες όπως λένε οι ειδικοί. Φρόντισε επίσης να διαδόσει την πανάρχαιη τέχνη της πατρίδας του σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο και ήταν ιδρυτής και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Hapkido (World Hapkido Federation).

Στην Κορέα σήμερα δεν υπάρχει πόλη ή και χωριό ακόμα το οποίο να μη διδάσκει Hapkido στο σχολείο και όχι μόνο. Οι κρατικοί φορείς και οργανισμοί, οι στρατιωτικές σχολές, οι ειδικές στρατιωτικές μονάδες έχουν εξασκούμενους στο Hapkido οι οποίοι ήδη αριθμούν το ένα εκατομμύριο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία και η Ελλάδα, έχουν αρκετές σχολές οι οποίες αναπτύσσονται και εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς με αμείωτο σθένος από τους Δασκάλους, αλλά κυρίως λόγω της ίδιας της ανώτερης φύσης του Hapkido.